Geen WiFi?
WiFi werd voor het eerst in 1997 geboren en pas in 1999 gestandaardiseerd. Waar WiFi eerst een “gimmick” was en “nice to have” kunnen we er nu niet meer zonder. In al die jaren zijn er wel wat dingen veranderd en nieuwe standaarden ontstaan. Inmiddels zitten we op de AX standaard voor draadloze netwerken, ook wel bekend als WiFi 6.
Van WiFi 1 naar WiFi 6
Met WiFi 6 is een grote stap gezet in de techniek, veel groter dan die tussen WiFi 1 en WiFi 5. Waar we begonnen met enkel de 2.4GHZ band en 11Mbit doorvoersnelheid hebben we nu 3 verschillenden banden (frequenties) en een enorme (theoretische) doorvoersnelheid. Ook is het zo dat (tot en met WiFi 5 (AC)) er altijd maar 1 apparaat gelijktijdig met het WiFi punt (access point) kon praten, als je alleen op de WiFi zit is dat natuurlijk geen probleem.
100 apparaten op 1 access point
Vandaag de dag zien we tot soms wel 100 apparaten op 1 access point, daarmee is de tijd die elk apparaat heeft om te communiceren met de buitenwereld natuurlijk heel kort, de tijd moet namelijk gedeeld worden met alle gebruikers op dat access point. De gebruikers weten niet van elkaar wie er aan het praten is, dus ze blijven het proberen tot dat ze antwoord krijgen. Dat resulteert dan in een trage onbetrouwbare verbinding en onnodig veel verzoeken omdat ze simpelweg geen antwoord krijgen.
Meerdere access points
Dit probleem is enigszins op te lossen door meer access points te plaatsen zodat de apparaten beter worden verdeeld over de aanwezige access points. Probleem opgelost toch? Nou nee niet echt, de problemen zijn alleen verschoven van te veel apparaten op 1 access point naar te veel access points. Een access point praat namelijk ook, deze praat in een bepaald kanaal (frequenties) en dat is beperkt. Als 2 access points op hetzelfde kanaal elkaar zien en dus storen hebben ze minder tijd om te praten (en te luisteren) naar de apparaten die met ze wil verbinden. Je snapt wel dat deze methode niet meer houdbaar is in deze tijd. Er zijn gewoonweg te veel apparaten en te veel access points waardoor de frequenties en kanalen helemaal vol zitten. Gelukkig is er een oplossing bedacht: WiFi 6.
WiFi 6
Waar tot en met WiFi 5 maar 1 apparaat kon praten met het access point is dat met WiFi 6 niet meer zo. WiFi 6 gebruikt andere technieken, naast o.a. Mu-mimo (Meerdere In, Meerdere Uit) is er nu ook OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). OFDMA maakt het mogelijk om verbindingen tussen access points en clients zo te verdelen dat meerdere clients tegelijkertijd kunnen worden bediend.
802.11AC (WiFi 5) vs. 802.11AX (WiFi 6)
Met 802.11AX (WiFi 6) treden we echt een nieuw tijdperk in op het gebied van WiFi. Naast deze enorme stappen op het gebied van efficiëntie biedt WiFi 6 ook op andere vlakken veel verbetering. Zo zorgt de Target Wake Time (TWT) techniek ervoor dat clients op basis van afspraken met het access point kunnen bepalen hoe vaak ze ontwaken om data te versturen of te ontvangen. Zeker met oog op de wildgroei aan IoT-apparaten die vaak compact zijn en niet continu hoeven te communiceren met het netwerk is dit een uitkomst wat betreft het sparen van de accu. Dankzij de toevoeging van de nieuwste versie van encryptiestandaard WPA3 is er ook een verbetering t.a.v. beveiliging.
Wat zijn de voordelen van WiFi 6
• Meerdere apparaten kunnen tegelijkertijd praten met 1 access point.
• Nieuwe beveiligingstechnieken (WPA3) en dus veiliger
• Minder overhead en betere prestaties
• Datapakketten versturen met lagere latentie
• Verbeter de algehele QoS en maakt effectief gebruik van bandbreedte in een omgeving met hoge dichtheid.
• Hogere aantal apparaten – Per pakket zorgt OFDMA ervoor dat de router meer clients ondersteunt.
• Verminder het batterijgebruik van uw apparaten
• Ruimte om te groeien naar WiFi 6E, ondersteuning 6 GHz bandbereik.
• Sneller dan eerdere wifi standaarden. *
*afhankelijk van de internetsnelheid geleverd door de provider
Nadelen WiFi 6
• Nog niet alle apparatuur wordt ondersteund
Stap nu over naar WiFi 6
WiFi 6 zorgt voor de broodnodige inhaalslag die onze netwerken weer iets sneller, veiliger, energiezuiniger, maar bovenal efficiënter zullen maken. Daarmee zijn we net op tijd klaar voor de echte doorbraak van het Internet of Things als deze eindelijk gaat komen, terwijl we ondertussen zelf ongestoord kunnen blijven surfen, gamen en streamen.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan. Bel ons op 050 5491662 of mail ons via het contactformulier.