CPR-certificering bekabeling gebouwen

Vanaf 1 juli verplichte CPR-certificering voor kabels

Kabels die permanent worden geïnstalleerd in gebouwen moeten vanaf 1 juli 2017 voldoen aan de Europese CPR norm EN 50575, waar naar het brandgedrag van kabels wordt gekeken. Hier is in Nederland de NEN 8012 voor opgesteld. Deze norm is opgesteld, omdat er moet worden bepaald of de kabels geclassificeerd zijn in diverse brandklassen.

Waarom CPR-certificering?

Elk jaar overlijden er in Europa duizenden mensen door de gevolgen van brand in gebouwen. Een oorzaak hiervan zijn de kabels die geïnstalleerd zijn in de desbetreffende gebouwen. Bij gebruik van plastic kabels wordt de tijd korter tussen de ontsteking en de brandoverslag. Dit zorgt er voor dat een ruimte binnen 3 minuten volledig gevuld is met rook. Dit is tevens ook de grootste doodsoorzaak tijdens brand: 90% sterft door de rook of door giftige gassen. Vanaf 1 juli gaat er daarom een nieuwe wet in werking omtrent bekabeling in gebouwen. Het gaat hierbij om kabels die worden gebruikt voor vaste installaties. Uiteindelijk is de installateur verantwoordelijk voor de juiste keuze van brandklasse en kabel volgens de NEN 8012.

Indeling NEN 8012 Cpr-certificering voor bekabeling gebouwen

Declaration of Performance

De kabels die producenten willen gaan gebruiken moeten per 1 juli voldoen aan de nieuwe EN 50575-norm. Dit houdt in dat de kabels getest moeten zijn aan de hand van de brand- en testmethode. Als installateur ben je verplicht om voor elk project de administratie bij te houden. Dit kan digitaal worden gedaan aan de hand van het DoP-nummer (Declaration of Performance) van de gebruikte kabel. Wanneer een kabel voldoet aan de CPR classificatie wordt dit vastgelegd in de Declaration of Performance. Dit is een certificaat met een nummer dat traceerbaar is voor ieder type kabel. Met dit certificaat worden de volgende aspecten weergeven:

• Referentienummer prestatieverklaring
• Jaartal uitgifte certificaat
• Geregistreerde naam en adres producent
• Fabrikant product nummer
• Behaalde CPR classificatie
• Productomschrijving

Bekabeling tot 1 juli 2017

Heeft u net een nieuwe installatie met bekabeling die niet voldoen aan de nieuwe certificering? Dat is niet erg. Zolang het nog geen 1 juli 2017 is mogen ook niet CPR geclassificeerde kabels worden gebruikt. Wel wordt geadviseerd dat de installateurs de voorraden van kabels die niet voldoen naar verloop van tijd te verminderen.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen over de verplichte CPR-certificatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Recente projecten

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op:

24 uur per dag, 7 dagen per week
Onze technische dienst staat altijd voor onze klanten klaar
Service en onderhoud

Wij werken o.a. voor