Dovenlus = Ringleiding

ringleidingWij krijgen als bedrijf vaak de vraag of wij ook een “dovenlus” kunnen leveren en/of installeren. Alleen is de benaming dovenlus niet correct, dit moet een ringleiding voor slechthorenden genoemd worden.

Hoe werkt een ringleidingsysteem / dovenlus?

De meeste gehoorapparaten hebben een zogenaamde M en een T-stand, andere apparaten hebben een MT-stand. De M stand ( microfoon ) stand is bedoeld voor normaal luisteren, de ontvangst van het geluid is dan via de lucht middels de ingebouwde microfoon in het gehoorapparaat. De T-stand ( telefoon of telecoil ) is voor de ontvangst van het geluid middels de inductiespoel in het gehoorapparaat.
Een ringleidingsysteem bestaat uit een versterker die stroom door een lus stuurt. De versterker kan aangesloten worden op een geluidsbron zoals een televisie, radio, een geluidsinstallatie of een microfoon. Het versterkt deze bron ( ingang ) en stuurt het uit middels een stroom door de lus.
Een lus bestaat uit een draad of kopertape rondom de ruimte. Wanneer de stroom door de lus loopt, wordt er een magnetisch veld gecreëerd in deze ruimte.
Als een slechthorende zijn hoorapparaat schakelt in de T-stand, ontvangt de inductiespoel de fluctuaties in het magnetisch veld en zet dit om in een wisselstroom. Dit wordt dan weer omgezet in geluid. Het magnetisch veld is sterk genoeg om het voor de slechthorende mogelijk te maken om vrij door de ruimte te lopen en steeds te kunnen luisteren naar een comfortabel geluidsniveau. Het geluid wordt perfect onvervormd weergeven voor de slechthorende.

Doof of slechthorend?

De termen doof en slechthorend zijn natuurlijk twee verschillende dingen. Je bent doof als je heel slecht of helemaal niets kunt horen. In Nederland is iemand doof als hij 90dB of meer gehoorverlies heeft. Je bent slechthorend als je minder hoort dan voorheen. Voor audiologen en KNO-artsen geldt als criterium van een gehoorverlies van zo’n 35 decibel op je beste oor. Dat is ook het formele criterium om in aanmerking te komen voor een vergoeding van hoorapparatuur. Onder de grens van 35 decibel is er sprake van een licht gehoorverlies.
Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel het geluid van diverse audiobronnen in bijvoorbeeld een bibliotheek, kerk of recreatieruimte kunnen beluisteren. Iemand die doof is heeft geen hoortoestel, aangezien dit niet helpt, hierdoor heeft een zogenoemde “dovenlus” dus ook geen functie.

Voor meer informatie over ringleidingsystemen kunt u contact met ons opnemen.

Recente projecten

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op:

24 uur per dag, 7 dagen per week
Onze technische dienst staat altijd voor onze klanten klaar
Service en onderhoud

Wij werken o.a. voor